Păcatele sfinţilor- Retragerea


retragere.jpg

Sursa photo

După un timp petrecut în rugăciune, am considerat și eu că este necesar pentru viata mea, atât pentru familia mea să fiu retras din slujirea de predicare timp de 6 luni. Acum doi ani, a fost un timp util pentru mine, în care am putut pune ordine și în a căuta să am priorități corecte în lucrare.

1.Dumnezeu, 2. Familia. 3 .Biserica.4 .Persoana mea.. (Vezi Fapte 20 si vei vedea aceleași perspective in lucrare in propovăduirea lui Pavel, Dumnezeu, Biserica, Neamurile si pe ultimul loc se poziționa si el.)

Teofil Gavril zugrăvește din nou contextul retragerii. Care sunt motivele curate si corecte, care sunt motivele greșite pentru a ne retrage și ce să facem pentru a nu rămâne in această stare:

„Omul care se retrage, nu face un păcat din start. E nevoie adeseori de retragere în solitudine. Știu că e un fel de blasfemie pentru unii să te retragi „din biserică” fiind considerat că „părăsești adunarea cum au unii obiceiul” dar nu sunt de aceeași părere și nici nu mă apuc acum la motivații pe tema asta, poate altă dată. Atenție, nu vorbesc de chef, nu am duminica asta chef să mă duc, deci vor găsi ei pe cineva să mă înlocuiască, vorbesc de retragere gândită și planificată.

___

Mai este și varianta deloc bună a retragerii din ambiție, nervi, mânie, durere dar care nu înseamnă automat și creșterea părtășiei cu Dumnezeu deși motivația poate fi asta. Nu toți cei ce se retrag o o fac spre creștere, așezare și dezvoltare, sunt destui de mulți din păcate care fac din retragere răzbunare și este chiar e o mare problemă. Mai este și categoria celor ce își doresc în solitudinea lor apropierea de Dumnezeu, dar nu sunt destul de perseverenți și serioși, deci nu o obțin și aici e de discutat mult dar nu e timpul acum.

Observ la mulți din cei ce îi cunosc o tristețe datorată superficialității semenilor, mai ales a celor ce sunt modele sau lideri pentru alți oameni. Tristețea asta îi face să rămână peste limite în retragerea lor, e unul din motive. Practic, apare o durere care e activată iar și iar când dau de oameni care măcar că își zic creștini, trăiesc fără limite în tot felul de păcate. Durerea asta îi arde pe retrași și le vine mult mai comodă durerea solitudinii decât durerea socializării. Ceva în ei se răzvrătește cumplit la vederea trăirii în minciună și mișelie, la vederea manipulării, la vederea falsei evlavii, la vederea nesimțirii și din nefericire aceste păcate există din plin în rândul semenilor.

Vlad (nume fictiv) a fost membru într-o biserică mărișoară din țară, un om în comitetul bisericii, om de bază pentru că avea inclusiv un doctorat în teologie, a ales să se retragă din toate rănit de superficialitatea semenilor. Îl cunosc pe Vlad bine și știu inima sa parțial, știu dorința care îl arde de a ajuta oamenii să evolueze în relația cu Dumnezeu dar a concluzionat că liderii bisericii preferă să țină oamenii în stadiul de „manipulabili” că e mai comod. Pastorul său a ajuns să îl considere un pericol pentru că din cauza insistențelor sale pentru profunzime în relația cu Dumnezeu a fost catalogat ca aducând „iz mistic” credinței. Așa că a preferat să se retragă decât să facă revoluție, să tulbure apele.

Cumva mă regăsesc în situația lui Vlad, nu am doctorate, dar nu mă declar dispus să tulbur apele, de aceea prefer retragerea. Poate e lașitate și asta e iar păcat, dar prefer retragerea în locul certurilor, conflictelor, duelelor. Și totuși retragerea permanentă nu e deloc soluția cea mai bună.

Dragi frați și surori care acum sunteți retrași din lucrare și biserică, cei care ați realizat prin asta o creștere a părtășiei cu Dumnezeu și o creștere a calității vieții spirituale, vă provoc la un moment de meditare.”

Descoperiți voi înșivă care este această provocare, aici.

 

Reclame

Despre Ioan Alexandru G

soț,tată,misionar,predicator al Evangheliei,pasionat de citit si fotografie.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s