Evitați spiritualitatea „Rambo”


thebest

Credit photo

In cartea „17 legi ale muncii in echipă”-John Maxwell afirma că “1 este un nr . mult prea mic pentru a realiza ceva măreț”– întrucât în viața reală nu există personaje gen Rambo- care să înfrunte o armată întreagă. „Nimic extraordinar nu a fost realizat de un individ care să fi acționat singur”.

Convingerea că o singură persoană poate realiza ceva mareț este un MIT.

Bine, că noi ne-am hrănit în copilărie cu Jackie Chan, Van-Damme si Arnold..se datorează si faptului că asta punea vecinu de la etaju’ 4 din Constanța..care era singurul care avea videoplayer după ’90..și când bătea in calorifer porneam toți televizioarele sa vedem moviuu! (erau toate TV legate printr-un cablu de la vecin, si tot palieru 4-parter se bucura si de ceva actiune dincolo de purici si bulgari.

Insă 3 decenii au trecut peste mine si observ un fenomen spiritual. Il numesc spiritualitatea Rambo, alte cărți care le-am descoperit vorbeau de sindromul Robinson Crusoe. (Vezi foto) A. Kuen „Pentru Ce Biserica?”- tipărită la Uniunea Comunităților Cultului Creștin după Evanghelie, in 1992.

„Creștinism individualist- desigur se poate trăi cu un plămân sau cu un rinichi, fără braț, sau picior, se poate trăi singur într-o cetate imensă sau chiar în fundul unei păduri-dar este oare de dorit o astfel de viață? -Ceea ce izbește mai degrabă în creștinismul actual, este caracterul său, în mod voit- individualist” -pag 10

Cartea aceasta am găsit-o pe masa adunării bisericii locale. Sunt frați care vin și mai lasă cărți vechi, sau dubluri de-ale lor. Văd că unele sunt foarte prețioase și practice.

Deci ideea asta cu fenomenul ăsta teologic triumfalist nu îmi aparține, văd că a mai fost dezbătut de alți scriitori, eseiști creștini. Insă doresc să dezvolt câteva idei pornind de la o bază biblică. Mai amintește și în predicile sale fratele Marius Cruceru despre cei care cred că au legătură directă prin telefon cu Cerul și  cum ei și cu Dumnezeu formează majoritatea, o concepție păguboasă care lovește direct în Frumusețea Trinității și în Frumusețea Trupului lui Hristos- Biserica Sa.

Concluzia la care am ajuns este că ideile ce mișună prin capul unor lideri nu se datorează în mod direct industriei cinematografice a Hollywoodului, ci pur și simplu își are origini și izvoare narcisiste, luciferice…continuând cu demascările si desele confruntări pauline cu super-apostolii, meseriași, impenetrabili și invincibili. (2 Corinteni 11:5,13). „apostolii aceștia nespuși de aleși”.

Ca și copii de Dumnezeu, suntem chemați la apartenență, la un trup spiritual, la biserica lui Hristos, la familia sfinților, la echipa celor evlavioși. Așadar nu te arăta prea neprihănit, ca să nu te pierzi singur.(Eclesiast 7:16)

Sindromul Superman apare la oamenii care vin într-o comunitate și observă tot ce nu merge bine, tot ce nu funcționează și apoi se erijează ei în profeții salvatori,  în cei care remediază situația, soluționează o nevoie, se auto denumesc izbăvitorii acelei biserici, după ce au văzut toate fisurile din caracter ale slujitorilor, toate slăbiciunile lor, acum le exploatează în predici- încercând să se încoroneze cu o aură de guru mesianic. Acesta îl numesc eu sindromul superman. Stai așa cu mâinile în sân vreo 6-12 luni…după care îți vin idei de „slujire”. Slujirea sinelui!

Ne-am cam săturat de cei ale căror mesaje ne spun să răbdăm cu stoicism luptele, precum un Rambo spiritual și atunci ne focalizăm atenția mai mult asupra noastră în loc să ne uitam la Mântuitorul și Domnul Isus.Ne îngrijorăm cu privire la lipsa noastră de credință în loc să ne odihnim și să ne punem încrederea în El.

Cu siguranță perseverența omenească,umană- este o sursă de tărie pentru mulți, dar Dumnezeu nu o poate folosi. Credeti-mă, nu vor fi acordate în cer medalii pentru cei care s-au sforțat, au depus tot efortul ..să aibă rezultate sfinte.

Tocmai de aceea eu nu voi putea face echipa bună cu Rambo.  Vă sfătuiesc și pe voi:

Evitați pe cei care n-au nimic de învățat de la nimeni, dar ei sunt gata să-i învețe mereu pe alții „lecții spirituale”.

Evitați pe cei care nu își subordonează niciodată gândirea altora. Nu dau socoteală nimănui de acțiunile lor.

Evitați să faceți idoli din cei care doar impresionează în față prin oratoriile lor, succesul lor si romantismul lor cu Isus ( o predicare din asta siropoasă, fără Biblie, fără învățătură, un fel de New Age -misticism împletit cu spiritualitate).

Evitați pe cei care nu își mărturisesc niciodată, nimănui, niciunde, slăbiciunile, frământările, luptele, rănile, căderile si cicatricile lor. Predicarea nu te face un om mai puternic, mai spiritual, mai duhovnicesc dacă pui mâna pe cărți creștine și îți faci apariția de câteva ori pe lună la amvon.

Evitați pe cei care își plâng rănile în public și mereu se victimizează că sistemul, că guvernu, că satana, că frații, comitetu, că administratoru blocului, că directoru l-a abuzat și toată lumea conspiră împotriva lui.

Evitați să îl ascultați pe maniacul obsesiv cu sindrom Saul- care îi suspectează pe toți că  șușotesc și complotează între ei..că ii vor tronul, puterea, accesul la resurse.

Evitații pe acrobații și cascadorii „râsu-plânsului” care cad în picioare și de la etajul 29 al unui zgârie nori -după ce s-au găsit zeci și zeci de argumente și dovezi că sunt curvari, că iubesc banii sau că sunt orbiți după putere!

Evitați  să-i mai ascultați după ce se reinventează (după 4-5 ani de exil prin străinătățuri) -chiar și după ce au fost demascați ei tot nu se vor pocăi de minciunile lor, pentru că pur și simplu nici măcar nu le mai pasă de acuzațiile grave, de argumente, de dovezile arătate. Cred că episoadele lor preferate sunt  Bruce Willis în „Greu de ucis” în contrast ei sunt „Greu de zdrobit” în mâna lui Dumnezeu.

Evitați să il ascultați și pe meseriașul acestei lumi, pe businessmanul influent,care se pricepe de minune și la afacerile acestei lumi, și la tranzacții, și la imobiliare și la tras țepe la oameni, este la zi cu toate filosofiile pragmatice actuale pluraliste și este și dibaci în mânuirea Cuvântului. (vezi cazul Vrăjitorului Simon- bifase toate activitățile spirituale..doar că mai dorea și putere-influență spirituală- Fapte 8). Există o imposibilitate a loialităților Duble. Nu poți să placi și Domnului si Mamonei în același timp; o spune Hristosul!

Acum spiritualitatea gen Rambo are multi fani și simpatizanți în lume. Ascultați ce spune Scriptura cu privire la autointitulatii profeți-apostoli minune:

-Știu bine că, după plecarea mea, se vor vârî intre voi lupi răpitori, care nu vor cruța turma; (Fapte 20:29)

Mulți îi vor urma în destrăbălările lor (și rătăcirile lor). Și, din pricina lor, calea adevărului va fi vorbită de rău. (2 Petru 2:2)

-„Știu faptele tale, osteneala ta și răbdarea ta, și că nu poți suferi pe cei răi; că ai pus la încercare pe cei ce zic că sunt apostoli, și nu sunt, și i-ai găsit mincinoși. (Apoc 2:2)

Cornel Marcu în predica „Calea Cunoașterii”- 2 Cor 5:11-16 amintea în luna iunie, că la acest gen de oameni -Rambo nici nu le este rușine să se numească apostoli însă azi nimeni, nimeni, nu prea mai are curaj și îndrăzneală să pună la încercare astfel de „supermani”-superpredicatori.

Evitați să il mai ascultați pe cel care consideră că este autoritate divină..ce descoperă el în interpretările Scripturii. Ceea ce spune Dumnezeu în Cuvânt nu este identic cu interpretarea noastră a Scripturii. Insă la cei care se cred a IV-a persoană din Trinitate-lor totul le este permis.

Evitați să îi ascultați pe cei care au pretenția că au certitudinea de care doar Dumnezeu se bucură. Dumnezeu cu bucurie și mână largă împarte daruri oamenilor și slujitorilor Săi. Dar unii (prea ostentativ și prea obraznic..se comportă de parcă Dumnezeu le-a transferat -livrat si din atributul sau netransferabil- OMNISCIENȚA, sunt atotcunoscători la orice subiect din Biblie. Ei nu pot spune, stai domne că nu știu, să întreb un bătrân, soția, un frate, să ma gândesc o săptămână, să mă rog!

NU, ei sunt frate cu Goagălul!

Doresc să fiu atent în acest articol și să nu mă contrazic singur. Este drept că în Scriptură și în anumite perioade ale istoriei au fost persoane, chemate și alese de Dumnezeu să fie renegate de societate, să fie proscriși, să fie marginalizați (un fel de haiduci, hoinari, vagabonzi spirituali) care erau stigmatizați și ostracizați pentru credința în Scriptură și în Isus, și plăteau prețul fiind respinși din cetate, arși pe rug, pentru că denunțau sisteme și autorități false-uzurpate de Satan.

Insă toți acești oameni aveau o foame flămândă pentru Cuvânt, purtau cu ei pecetea si prezența Cerului, doreau mântuirea sufletelor de lângă ei ( Prov 11:30) și erau așa de mult identificați cu Mântuitorul lor, încât cu bucurie primeau oprobriul comunității de dragul lui Isus. Azi oamenii suferă din pricina mofturilor, gusturilor, preferințelor muzicale, doctrinare,  suferă pentru că suportă consecința păcatelor lor, se victimizează și nicidecum nu merg pe urmele pașilor Lui.

Liderii gen Rambo, sunt de fapt cei care obstructionează, blochează accesul oamenilor la o relație vie, plenară, personală cu Isus Hristos -Cel de care trebuie să legăm sufletele noastre, nu de cultul personalității noastre.

_______
DA!este nevoie de oameni puternici si spirituali în biserica locală. Dar aceștia și-au dovedit mai întâi maturitatea și înțelepciunea în consolidarea propriului cămin, au soții fericite și puternice. Ei vorbesc cu autoritate oridecâteori proclamă Evanghelia și dacă se întâmplă să aibă o direcție greșită, se pocăiesc, primesc o corectare!

Problema este că în arena seculară (politicienii și oamenii de afaceri, la începutul carierei lor- tind să își proiecteze o anumită imagine despre sine („că ei sunt cei care au fost aleși de oameni, aleși să îi slujească pe alții, să ridice, să ajute ..etc..) Însă în câteva luni, câțiva ani, un deceniu sau două ..cam toți oamenii din lume -încep să gândească că ei merită acel post de Rambo, acea poziție, că sunt mai buni decât alții, că se „jertfesc” cu timpul și energia lor și încep să creadă că sunt mai buni, mai puternici și mai spirituali decât alții ( atitudine care este interzisa de către Dumnezeu-vezi Deut 17:19-20)

Este o mare ispită  azi pentru orice lider, conducător, predicator -RAMBO- să devina el propria lege și să facă ce-i place. După o vreme oamenii cu putere-care se consideră superiori altora (după ce au muncit atâția ani, după ce au slujit atâția ani-chiar vor crede despre ei înșiși că sunt superiori altora). Insă această prăbușire spirituală ..să știți că se aplică și la evanghelici, este posibilă și se servește și slujitorilor bisericilor azi, fie ei pastori-prezbiteri, lideri, profesori sau oameni cu slujbe în biserici.

Ma gândesc la viața mea, oridecâte ori terminam o predică mai incisivă, mai virulentă cu privire la atitudini nepotrivite, păcat, mă simțeam justificat să fiu condus de duhul ăsta revivalist a lui Ioan Botezătorul și de radicalitatea lui Hristos…considerându-mă îndreptățit  să fac asta. Doar că în dese rânduri cercetarea Duhului Sfânt mi-a arătat mândria și aroganța din inima mea și că am nevoie și de o tandrețe în vorbire și de compasiune față de cel căzut și de dragoste autentică atunci când mă achit cu credincioșie de transmiterea Evangheliei -altor suflete. Si mă gandeam…”dar ia stai un pic…”Isus Hristos nu și-a cerut niciodată iertare după ce a predicat ucenicilor cuvinte tăioase, greu de înțeles, sau fariseilor care mai mereu i-a ofuscat, bosumflat, jignit și ofensat…dar eu a trebuit de multe ori în viață să dau detalii, explicații, informații suplimentare de ce am predicat astfel, de ce am folosit anumite cuvinte..și mi se pare normal, și de bun simț- câtă vreme nu mă consider Mesia, Fiul lui Dumnezeu.

Tipologia si profilul omului spiritual Rambo – va colapsa, pentru că nu seamănă deloc cu modelele eroilor cu răni din galeria din Evrei 11, iar Dumnezeu ne cheamă sa fim vulnerabili, transparenți, autentici și onești- nu oameni doritori să impresionam pe alții cu schemele noastre de putere.

In încheiere, apostolul Pavel ne atrage atenția…

Conform 2 Cor. 2:3 – Predicarea nu te va face un om mai bun, mai spiritual decât alții sau mai puternic. „Am fost slab, fricos şi plin de cutremur.” Astăzi, unii oameni vor să pară superiori celorlalți, invincibili, având charismă de guru mesianic, şi se implică în slujire pentru a-și etala aceste „calități“.

„Hudson Taylor spunea prin secolul al XIX-lea că „toți uriașii lui Dumnezeu au fost oameni slabi”. Această imagine contrastă cu cea a învățătorilor falși, pe care Pavel i-a numit cu ironie „super-apostoli”(2 Cor 11:5). Ei erau mândri şi plini de încredere, şi se lăudau cu înțelepciunea, puterea şi autoritatea lor.”

În contrast, apostolul Pavel (2 Cor 11:21-27) a fost respins, traumatizat, vânat, trădat, şi simțea responsabilitatea lucrării pe umerii lui. Nu se temea de oameni, ci de enormitatea lucrării şi misiunii încredințate de Dumnezeu şi de seriozitatea mesajului său – Evanghelia.

Feriți-vă de individualism, de izolaționism și independență spirituală!

Feriți-vă de spiritualitatea Rambo!

 

Reclame

Despre Ioan Alexandru G

soț,tată,misionar,predicator al Evangheliei,pasionat de citit si fotografie.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Evitați spiritualitatea „Rambo”

 1. nars zice:

  uriasii lui Dumnezeu, au fost toti oameni slabi… asta o sa o tin minte.

  Apreciază

 2. Ce-ar fi dacă in loc sa o ti minte..ti-ai lua angajamentul sa devii un urias?

  Apreciază

 3. Daniel Anghel zice:

  Să devii mare, uriaș, va trebui mai întâi să te faci mic să te smeresti să vezi neputința ce o ai. Nu este suficient doar un angajament.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s