Profilul liderului narcisist


eu

Sursa photo

Oamenii simt repede când au de-a face cu un microdumnezeu prin comunitățile lor. Genul de om care el face, el știe, el are răspunsuri, el are expertiză, el are experiență, el are de toate..însă mai puțin din Dumnezeu în el. Câtă pagubă, câtă risipă de energie, cât activism religios deprimant.  O înfumurare și o infatuare grosolană, de parcă ar fi a patra persoană din Trinitate.

Cam așa si recunoști prezența Diavolului dintr-un om. El este autosuficient, este izolaționist si independent, nu are nevoie de mustrarea nimănui, nu are nevoie de corectare, nu primește nici un sfat, el le știe pe toate.El nu simte nevoia să își subordoneze viața, gândurile, acțiunile, niciunui muritor..căci el” se simte într-o strânsă legătură cu divinitatea”..principiul si motto-ul lui canceros este „eu și cu Dumnezeu formăm majoritatea- de restu nu-mi pasă!”

Diavolul ăsta e tipic românesc, bag seama.

In contrast, oamenii Bibliei, oamenii lui Dumnezeu își recunosc nevoia spirituală și neputința de a nu se descurca în multiple situații de viață, sunt disperați și dezamăgiți, își recunosc nevrednicia și nimicnicia, isi validează lipsa de speranță si de ajutor si depind în toate de Harul lui Dumnezeu, sunt ființe care sunt îndeajuns de sincere să strige după ajutor. Nu le este rușine niciodată să facă asta…să depindă de Mâna și Cunoștința Celui PreaÎnalt, și în ultimul rând sunt îndeajuns de smeriți pentru a se lăsa învățați de Dumnezeu.

Când vine vorba de liderul narcisist..nu e întrebare la care să nu aibă răspuns, căci plinătatea lui de sine, pute, miroase de la o poștă. Se bazează întrutotul pe resursele sale, pe inteligența sa, pe experiența sa, pe trecutul istoric..crezând că ii garantează victorii ulterioare. Dar este o înșelare amarnică.

Centrarea lui pe sine, îl detronează si trădează pe Isus Hristos care cere exclusivitate și supremație în călăuzire, în predicare, in trăirea vieții creștine si nu acceptă compromis cu gândirea umanistă sau pragmatică a vremii noastre.

E un fel de elitist din ăsta autoproclamat, cum se autointitulează regii pe domniile si teritoriile lor ..iar noi restu..suntem asa niște habarniști spirituali, niște oligofreni, o mulțime analfabetă..care însa este legată ca de un cordon ombilical de elucubrațiile gurului iluminat.

Un lider narcisist folosește credința religioasă ( limbajul biblic) pentru a manipula, controla și domina pe alții prin sentimentele de vinovăție si frică. [păcat și iad].

El ia în mod sistematic din viața ta spirituală centrarea pe Hristos și o înlocuiește cu viața lui, cu rețetele lui, formulele lui  în centru, să asculți de el, să îl urmezi pe el și mofturile lui „convertite”.

Un păstor de suflete, se vede de la distanță că se jertfește, că te caută, că iși caută bani în portofel când vrea să te ajute, că iți oferă un sfat dezinteresat de scopurile sale, că se roagă pentru tine și este în opoziție cu liderii egomaniaci ai bisericilor populare. Este greșit să crezi despre cineva că doar simpla deținere a unei poziții de conducere religioase îl și transformă automat pe acel individ într-o persoană demna de încredere, evlavioasă.

Dacă invidia este față de ceea ce are altcineva şi ne lipsește nouă, lauda este cu privire la ceea ce avem noi şi lipsește altora. Cel mai adesea ne lăudăm cu calităţile noastre pentru a ascunde deficienţele, şi ne lăudăm cu reuşitele pentru a ascunde eşecurile. În curând transformăm toată discuţia într-un monolog despre noi înşine. Nu-i de mirare că de mult nu mai stă nimeni de vorbă cu noi pentru că am plictisit pe oameni cu ceea ce suntem, ceea ce ştim, ceea ce am făcut.
Unii dintre noi nu avem nici un idol… în afară de noi înşine! Suntem plini de noi şi asta se vede în atitudinile noastre, în conversaţia noastră. Dragostea nu se laudă. 

Când vezi că cineva îl scoate din ecuația și discuția  vieții lui pe Dumnezeu, și o tot dă la înaintare cu CV-ul său glorios, cu performanțele sale spirituale, când îți spune că el e mai special ca tine, că e uns cu toate alifiile dumnezeiești, atunci trebuie să înțelegi că este condus de un duh rău narcisist.

Fugi!

Fugi imediat din prezența unui astfel de om plin de iubire.

Ah, da…

Iubire de sine.

Despre Ioan Alexandru G

soț,tată,misionar,predicator al Evangheliei,pasionat de citit si fotografie.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Profilul liderului narcisist

 1. Traian zice:

  Ne poți da câteva exemple concrete de lideri narcisiști de pe plaiurile mioritice???
  Îmi place articolul tău, însă puterea de persuasiune a mesajului său se sprijină sau se prăbușește, în funcție de posibilitatea APLICABILITĂȚII PRACTICE concrete al lui!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Elena zice:

  SUPER TARE ARTICOLUL.FELICITARI . BUNUL DUMNEZEU SA MA CERCETEZE SI SA NE CERCETEZE PE NOI TOTI .AI MILA DOAMNE DE NOI SI AJUTA NE SA FIM DUPA VOIA TA!!!

  Apreciază

 3. Elena zice:

  DOMNUL ISUS SA VA BINECUVINTEZE !!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s