MAREA EPIDEMIE EVANGHELICĂ GLOBALĂ este…


epidemie

Prolog  „I consider the principal enemies of the gospel to be, not the pontiff of Rome, nor heretics, nor seducers, now tyrants but bad Christians.”

„Eu consider că principalii inamici ai Evangheliei nu sunt, Suveranul Pontif al Romei, nici eretici, nici seducătorii, acum tirani- dictatori, ci creștinii răi.”

Exact, dacă lucrurile nu merg bine într’o familie, comunitate, națiune..aceasta vină nu cade pe dictatori, pe șarlatani și escroci spirituali, conducători de biserici, pe cei care abuzează de alții..ci realitatea pentru starea de fapt a creștinismului sunt creștinii care au abandonat două practici simple dar pline de profunzime, rugăciunea si citirea Scripturii.

Un gând american spune „because cursing the darkness is easier than turning on a light„.
A blestema/ a condamna întunericul este mai ușor decât a aprinde o lumină”.

Cred că fiecare dintre noi a experimentat acest gând. Este mai ușor, mai lesne și mai confortabil să blamezi oameni, să condamni. Omul se naște cu un spirit justițiar acut în el. Insă acel spirit trebuie regenerat de Dumnezeu. Altfel spiritul acesta de judecată face mai mult rău printre noi în loc să aducă lumină, claritate, discernământ.

E grav să blamezi lucrările lui Dumnezeu și persoana Lui, prin lentila propriilor convingeri spirituale.

Putem descoperi și nominaliza *n factori și nenumărate probleme,devianțe periferice pe care le întâlnim în mediul evanghelic contemporan, dar cea mai mare lipsă de azi este cunoașterea lui Dumnezeu.

Și toate acestea se întâmplă datorită celei mai mari epidemii din rândul creștinismului și anume: Abandonarea zilnica a rugăciunii si a citirii Cuvântului lui Dumnezeu. Cu totul avântul informațional și mediatic …suntem foarte slăbiți , subnutriți d.p.d.v. spiritual.

Cauza? Nu mai deschidem ferestre acasă si nu mai avem timp să ne rugam la Dumnezeu, să stăm de vorba cu El, si El să ne vorbească prin citirea Cuvântului Sau, si să descoperim mai multe din Caracterul si învățăturile Sale..

Ah, dar sa ne-auzi la biserica cum ne rugam!!! Acolo..da fiecare ..are „rugaciunile” sale.

Dar să nu te consideri o persoană spirituală dacă singurele momente ale zilei petrecute cu Dumnezeu sunt cele în care fie:

– Ai spus formula magică înainte de servirea mesei

-Ți-ai citit devoționalul „Sămânța bună” pe WC

– Sau ți-ai postat citatele și maximele (sloganuri si lozinci) creștine (uneori chiar kitschuri cu flori,Isus-roz bon-bon, cățeluși, pisicuțe) pe Twitter sau Facebook.

-Ți-ai alimentat capu’ cu spiritualitatea consumeristă produsă de Tony Poptamas, Dan Capatos, L. SS,Teo Trandafir,Mircea Badea și alți formatori de opinie.

Pentru că să fim clari și corecți de la început :”Calitatea relației mele cu Dumnezeu se vede în calitatea relației mele cu Biblia„. Ne deschidem Scripturile doar la biserica nu și in timpul săptămânii acasă și ne dorim (avantajele si beneficiile) pace,binecuvântare și protecție,rezolvarea problemelor și să ne apropiem tot mai mult de Isus Christos- dar toate acestea dacă se pot obține in afara unei vieți devoționale cu Dumnezeu prin Cuvântul Sau.

Creștinătatea actuală dorește scurtături.
Renunțăm la odăițe pentru săli arhipline.

Însă asta nu este valabil și pentru  creștinii reali, autentici. Mă bucur ca într-o dimineață la studioul RVE înainte cu câteva minute de a intra în direct la „Popas pentru suflet”,psihologul creștin Petru Ciucur mă sfătuia si îmi spunea că în pofida tuturor derapajelor imorale, chiar și în urma tuturor exemplelor negative și a lipsei de convertiri autentice din rândul lumii creștine, cel mai înțelept este să privim la Domnul Isus Christos și să vedem că El are în continuare oameni născuți din nou, fii și fiice ale Împărăției și să privim la acele roade și rezultate din creștinism care ne bucură, care ne incurajează; să nu fim blocați pe acele modele, exemple care ne întristează, deprimă.Acest fel de creștinism are sens.Cu siguranță mai există și creștini valoroși. Aceștia trebuiesc căutați azi si promovați. Dumnezeu are mărturia, oamenii si Cuvântul Său valabile pentru fiecare generație de oameni.

Același lucru te indemn și eu:

Caută și în biserica ta locală acei membrii care sunt maturi, care sunt născuți din Dumnezeu și își citesc Scripturile pentru că nu pot altfel supraviețui spiritual. Caută-i și bucură-te de astfel de părtașii. Nu rămâne axat doar pe eșecurile si falimentele unor „păcaliți spiritual” și în acest mod să arunci la coșul de gunoi tot ce ține de creștinim. Renunță la acei ochelari murdari care văd doar lucruri negative în lumea evanghelica.

Cu siguranță că ele există și trebuiesc confruntate prin Lumina Cuvântului, trebuiesc demascate si expuse. Insă aceasta impune o bună cunoaștere a Scripturii, o experiență zilnică cu Dumnezeu și un nivel de autoritate spirituală recunoscută în comunitate din partea celui care se avântă în astfel de bătălii spirituale.

Dar din experiență pot să spun la modul cel mai practic că este imposibil sa te apropi de Cristos fără să ai o relație corectă și apropiată cu Scriptura lui.

Nu avem hrană în sufletele noastre pentru că noi ne-am obișnuit cu conservele pregătite de alții, cu schițele si predicuțele mestecate si regurgitate de alții si nu ne mai așezăm noi înșine în Scriptură.

Asistăm la o lipsă de autenticitate și integritate chiar in pregătirea predicilor unde aproape 60%-70% din gândirea altui predicator este preluată, imitată si plagiată apoi și livrată ca mesaj „muncit și inspirat” in predica de săptămâna viitoare.

Dumnezeu insă nu operează astfel. El vrea mai întâi sa vorbească într-un slujitor mai întâi- ca apoi sa vorbească prin el altora. Dumnezeu este un Dumnezeu disciplinat și ordonat.

Ne dorim scheme și strategii ale firii pamântești să atragem oameni la Biserică dar dacă ei nu vor să vină la Christosul cel răstignit, cel care este suficient pentru binecuvântarea sufletelor oamenilor, atunci ar fi cel mai bine să nu-i chemam pe oameni la un alt mesaj, alta versiune de dumnezeu, altă Evanghelie, care ar vibra cu dorințele, poftele si interesele lor.

Nu avem voie sa folosim alte resurse, alte pârghii, alte metode si strategii sau alte mesaje prin care să le spunem oamenilor să se împace cu Dumnezeu în afară de propovăduirea Christosului răstignit.

Iar dacă nu își doresc ca să vină la biserică prin calea lui Dumnezeu-Isus Christos, mai bine ar pleca în altă parte. Noi nu avem alt mesaj, alt domn, alta Evanghelie de a oferi oamenilor decât cea oferită în Scriptura.

In final te incurajez să ramâi in lucrurile valoroase si nu in gunoaiele acestei lumi. Nu iți cer să minimalizezi mecanismele grotești și abuzurile din creștinism însă vreau să observi că nu asta reprezintă realitatea unei vieți trăite cu Dumnezeu. Cu toate ca vor exista mereu lideri spirituali care vor cădea cu nasul de asfalt te incurajez să nu te focalizezi doar pe aspecte periferice, negative,obsedante care doar duc la indiferență sau dezamăgire.

Oamenii din jurul nostru au nevoie de o lumină. Lasă-l pe Christos să te lumineze și să strălucești reflectând pe fața ta bunătatea Lui și să poți oglindi oriunde ai fi, caracterul Său.

Dacă vrei să vezi rezultate în viata ta, realizează-ți o imunitate puternică, și nu te lăsa doborât la fiecare alergie sau contaminare păcătoasă. Ceea ce avem cu toții de făcut este să nu abandonăm Rugăciunea și Citirea Scripturii, locul în care ne întâlnim personal cu Dumnezeu.

Fiți binecuvântați!

Reclame

Despre Ioan Alexandru G

soț,tată,misionar,predicator al Evangheliei,pasionat de citit si fotografie.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la MAREA EPIDEMIE EVANGHELICĂ GLOBALĂ este…

 1. Pingback: MAREA EPIDEMIE EVANGHELICĂ GLOBALĂ este… | agnus dei - english + romanian blog

 2. PETRICA ANDRONACHE zice:

  DA ESTE FOARTE FOARTE ADEVARAT…DOAMNE AI MILA DE CRESTINISMUL DE AZI.

  Apreciază

 3. Bună Petrică!
  Doamne ai mila de mine păcătosul. Sa începem revoluția, reforma, trezirea spirituală acasă la noi. Sa lăsăm crestinaaaaatatea:))

  Apreciază

 4. Marin Danut zice:

  Este exact ceea ce se intimpla si cu mine in ultima vreme .CUVANTUL este CEL care imi vorbeste , si tocmai pe EL il neglijez..Doresc sa schimb asta urgent .
  Danut

  Apreciază

 5. Constantin din S. zice:

  ”Și pe mine cine mă mai bagă în seamă, dacă focalizez atenția ascultătorilor asupra jertfei Domnului Isus? Cu prestigiul meu cum rămâne?”

  Apreciază

  • Marin Danut zice:

   Ultima parte a comentariului dvs. cred ca este din I.L.Caragiale ” cum ramine cu onoarea mea nereperata”; cer iertare daca nu am sesizat bine sensul figurativ, sau adevaratul sens al comentariului , dar ghilimelele imi spun ca ati citat pe cineva .

   Apreciază

 6. Cel care conteaza cel mai mult – Dumnezeu.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s