Iadul politic – sau despre demonizarea adversarului


zazania

Toată lumea se pricepe extraordinar de bine la politica din Romania pe facebook, bugetari și funcționari, pastori si bunici, tractoriști și chimiști, analiști politici, scriitori, jurnaliști, florărese, feliatori de kebab, liceeni, actrițe, fotbaliști și interlopi…

Statul se erodează, biserica se erodează din interior, căci lipsesc oamenii care să stea în spărtură.Suntem înconjurați doar de expertize,mărturii, interviuri, sondaje și statistici care să ne valideze faptul că „tabăra noastră are dreptate” iar ceilalți sunt niște posedați de satan, niște demonizați, sau mai nou „prinși de unda psihotronică”.
Vorba lui Jean Paul Sartre „Iadul sunt ceilalți”.Nu noi. Noi știm doar să blamam orice.
Recunosc, că este foarte greu să te detașezi emoțional , spiritual de evenimentele din ţară și să rămâi lucid la cap. Trăim ca în vremurile tribale, în societățile secrete, sau în sectele new age unde spălatul pe creier, dresatul spiritual nu are voie sa gândească, să își exercite mintea, sau în cel mai rău caz dacă chestionează, contestă autoritatea liderului său..riscă să fie aruncat afară din trib,grup,partid,sectă.
Şi realitatea asta am văzut-o între voi..prieteni..v-aţi anatemizat şi unfriendizat cu  prea mare ușurință, prieteni,cunoscuți, ați rupt relații pentru cei de la Guvern , doar pentru că nu vede ca tine,nu simte ca tine, şi nu împărtășește aceeași credință pesedistă sau soroistă, charismatică sau tradiționalistă.

Si încet încet dracul face zâzanie între popor, sau neam, să nu spun între ai mei români. Că a gafat și neamțu’ cu limba și gata au sărit antenele..cu expulzarea înapoi în Jarmania!

Pe plan spiritual lucrurile o iau razna pentru că încurcăm borcanele. Slujba e slujba, politica e politica. Predica e predica, iar manifestul e altul. Protestul e protest.Evanghelia e Evanghelie nu agenda politică. Postul e post. Rugăciunea e rugăciune. Doar că unii încearcă să reinventeze termenii si definițiile activismului civic..până unde să mergi ca și creștin. Iar toate aceste elemente..duse la extrem să producă o combinație strălucită intre ele și ai ca rezultat o amestecătură letală,toxică.
De ce se întâmplă lucrurile astea? Pentru că fiecăruia îi place să îi arate predecesorului său postac (distribuitor de newsuri), sau utilizator de platforma facebook, ce știre a găsit el, sau ce a ratat unu din discursul nu știu cărui lider politic..și dintr-o dată vrea el să ne lumineze cu adevărata și corecta interpretare a lucrurilor.

Apoi vin puritanii și pietiștii, asceții evanghelici. Cei care le fac pe toate (cei care suferă de lene activă,adică vorbesc despre toate dar nu fac nimic) și astfel ecuația este completă şi superspiritualizată…Cum? Cîteva exemple…:

 1. „Nu, băăă…noi ieșim în stradă și protestăm..dar noi cântam și imnul României cu trompeta bisericii.”
 2. „Băi, noi ieșim cu fursecuri, portocale și ceai de mentă..pentru cine nu mai poate.Iar pentru bebeluși am făcut colectă pentru pamperşi”
 3. „Noi ne rugăm si protestăm, şi postăm şi postim. Să nu ne prostim.”
 4. „Apoi ne cautăm obsedați personaje biblice care să ne valideze frustrările și acțiunile. Sau ieșirile, derapajele în decorul public. Căutăm o Ioana D’Arc prin vechiu ..o Debora, o Estera…apoi niște revoluționari francezi de prin Noul..ca să semene cu Ioan Botezătorul,ăla din seria Terminatorul.”
 5. „Iar alții o dau cu supușenia non -stop că ei sunt supuși si supordonaţi şi respectă autoritățile delegate si rânduite de Dumnezeu..si stau sub plăpumică acasă la căldură, dar să nu-i vezi pe ăștia cum își tratează soțiile şi cum protestează cu ele. Cred că unii au ieșit zi de zi la protest doar pentru că nu aveau unde să își descarce nervii.”
 6. „Stai frate că eu am binecuvântare de la Boru meu. Da chiar aşa? Am spatele acoperit. In caz de răzmerită, război civil sau euro-maidan..eu dau vina pe ei…formatorii de opinii, ăia ce dau direcții și traiectorii spirituale.Pe păreologi”
 7. „Eh!..dacă eu îți spun că mi-am sfințit pancarta la Prea Bucuros și Prea fericit.? E unsă!”
 8. „Alţii o pot superspiritualiza cu truisme care nu te încălzesc cu nimic, „fraților să ne rugăm că cică e bine, şi să nu mai judecam pe nimeni”, că şi aşa trăim în epoca postmodernismului, a relativismului moral şi a toleranţei.”
Am văzut câteva cure de detoxifiere la câțiva prieteni serioși, unde anunțau un post. Cu smerenie trebuie să recunosc că îmi trebuie si mie o porție..de post de la incultură, impostură, pseudoerudiţie, analfabetism, infantilism, miştocăreală, dar şi post pentru înțelepciune personală şi pentru cei înălțați în autorități…Zeflemeaua,caterinca,bășcălia,flecăreala şi gargara asta ieftină nu cred că va scoate ţara noastră din criză, cu memeuri din astea de atac la persoană sau bătaie de joc puerilă, gen kamikaze, timesnewroman.,dume, bancuri idioate, glume expirate, poze deocheate, gifuri penibile, memeuri pentru analfabeți, (nu e de mirare că un om nu mai are răbdare să citească într-o zi 10 propoziții, sau o frază mai elaborată-..cărți..ce sunt alea?) .kitschuri spirituale-..ale tipilor guru sau noii profeți Arsenie Boca!
In cel mai bun caz cele mai inteligente pancarte pot fi selecționate atent și păstrate pentru un muzeu sau critic de artă sau poate vândute la o licitație și din bani să se mai zugrăvească spitale, orfelinate.

Zilele astea m-a pătruns o amintire de predică, rostită de poate cel mai blând om pe care l-am văzut eu vreodată pe pământ. Vasile H. Acesta amintea că poporul român niciodată nu a experimentat un moment critic, un cutremur, o nenorocire națională..în ultimii 27 de ani. Oare cum vor reacționa oamenii, românii, vor fi solidari, atenți unul cu altul?

Sau se vor împărți/segrega atunci pe tineri- bătrâni? PSD-isti -PNL-isti?

Orice secvență am urmărit-o în ultima săptămână mi-a confirmat gândul predicii sale. Poporul român a acumulat precum un vulcan, multă lavă tacită, lavă pasivă, care acum iese la iveală prin răbufniri, nemulțumiri sociale, frustrări, furie și mânie de neoprit.

Obiectul principal al bisericii nu este câștigarea unei poziții sociale sau de a deveni o mișcare politica care mișcă masele (deși mulţi politicieni speculanți își pescuiesc din acest bazin electoral multe voturi)- ci ea trebuie să rămână o influenţă spirituală. (sare și lumină..și aici ea ar avea un mare cuvânt de spus, prin efectele ei, sarea care oprește stricăciunea morală şi lumina care îi ghidează pe oameni spre Hristos Neprihănitul și le arată mizeria în care se bălăcesc.  Discursurile politice nu vor salva niciodată națiunea noastră, vorba incompetentului în ale „politicii”  Marius Cruceru, scârbit și el..de degenerarea conflictului din ţară. Pînă la urmă și cunoștințele minimale de la „Cultura Civică” din clasa a VII-a iți explicau diferențele dintre spiritul civic și influentele politice.

Politica machiavelică nu va putea salva România, la fel cum o halteră nu te-ar putea salva de la înec.

Nu zic prin asta să nu trecem la acțiune, dar nu oricum, nu cu mijloacele si metodele lor.

Nu zic să nu protestăm, să luăm atitudine dar nu așa ca niște maimuțe dresate emoțional, ci având picioarele înrădăcinate într-o bază solidă, în Evanghelie, în exercitarea discernământului personal.

Astfel, cu următoarea ocazie când te mănâncă mâinile să postezi, să distribui mai departe..ce ai descoperit tu, ca să arăți altora că ești și tu doar un făcător de nimic pe Facebook…..gândește-te înainte dacă se merită cu adevărat să intri în malaxorul, vârtejul ăsta politic (pentru că de ieșit se iese foarte greu)…sau ești condus doar de sentimentul apartenenței, al faptului că grupul tău deține graalul si adevarul absolut, sau tu personal ai ajuns la aceste convingeri, argumente, încredințări?

Au trecut 7 zile de bâză la adresa guvernanților Şi aş vrea să te întreb..oare nu ți s-a umplut capul de la atâtea glume si poante.? Asta e singura mea întrebare nocturnă. Fug la somn să nu mă dau după hoţi. #Fiiintunericului, #noapteamintii, #postdemiştocareală.
Sfat politic nu am să dau nimănui! Poate doar să ne ținem gura mai des, noi ăștia cu crucea la gît şi cu peștii la mașină. Astăzi 8 februarie nu am să mă rog pentru ţară şi am ales să am grijă ce postez, ce dau mai departe să treacă prin mine.
Aş cita doar un vers din poetul Dupu…care spunea astfel data viitoare „când iubești..să iubești cu capu!”
La fel la vot, când mai mergi, votează cu capu, nu cu stomacu!

Cu respect, un licențiat în Şt. Pol.

Reclame

Despre Ioan Alexandru G

soț,tată,misionar,predicator al Evangheliei,pasionat de citit si fotografie.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Iadul politic – sau despre demonizarea adversarului

 1. Am citit ş mi-am dat silinţa să prind fărâma de miez. Cred că noi , oamenii, suntem creaţi diferit şi este bine cum a gândit Creatorul, altfel…Doamne ce plictiseală ar fi fost…Pentru-că încerc să mă obişnuiesc cu word press-ul te invit să afli poate motivul … determinarea…
  https://elenamarinalexe.wordpress.com/2017/02/07/din-motive-de-ordonanta/ Îmi place să te citez:
  Nu zic să nu protestăm, să luăm atitudine dar nu așa ca niște maimuțe dresate emoțional, ci având picioarele înrădăcinate într-o bază solidă, în Evanghelie, în exercitarea discernământului personal. Pace şi har printre gânduri bune!

  Apreciază

 2. Pingback: „Iadul politic – sau despre demonizarea adversarului” | Aradul Evanghelic

 3. rodi zice:

  A republicat asta pe agnus dei – english + romanian blog și a comentat:
  Un articol FOARTE bun, care ne dă de gândit tuturor:
  ….asta am văzut-o între voi..prieteni..v-aţi anatemizat şi unfriendizat cu prea mare ușurință, prieteni,cunoscuți, ați rupt relații pentru cei de la Guvern , doar pentru că nu vede ca tine,nu simte ca tine, şi nu împărtășește aceeași credință pesedistă sau soroistă, charismatică sau tradiționalistă.
  Si încet încet dracul face zâzanie între popor….

  Apreciază

  • Radu Anton zice:

   „Soroistă”vs „PSD-istă”
   Păi PSD -ul e sponsorizat de ONG -ul Soros.Sunt poze cu Liderii PSD -ului si cu Tariceanu de la vizita lui SOROS din Romania.Rânjeau fericiţi toţi .
   Doamna Rodica puneti acele articole sa vada toata lumea cu cine are de’a face,nu fiti părtinitoare.Prezentati faptele asa cum sunt nu le distorsionati.

   Apreciază

 4. Un articol bun …,cu precizarea ca este la un timp nepotrivit (multe aspecte merita aprofundate ,dar aplicate dupa circumstante,nu exista formule magice) Este si un timp al reconcelierii,dar nu oricum .Adevarul poate produce doua tabere ,este lupta istorica intre bine si rau in care nu ai voie sa faci compromis..,,Sa nu credeti ca am venit s-aduc pacea pe pamant; n-am venit sa aduc pacea, ci sabia.”{ (Mat.10:34)…18.,, Calaretul s-a dus inaintea lui Iehu si a zis: „Asa zice imparatul: „Veniti cu pace?” Si Iehu a raspuns: „Ce-ti pasa de pace? Treci inapoia mea.”.” 22. Cum a vazut Ioram pe Iehu, a zis: „Pace, Iehu?” Iehu a raspuns: „Ce, pace! Cata vreme dainuiesc curviile mamei tale, Izabela, si multimea vrajitoriilor ei!” 2 Regi cap 9…In modelarea natiunii este responsabilitate multa si nu-i usor ..,,,Fratii mei, sa nu fiti multi invatatori, caci stiti ca vom primi o judecata mai aspra.” (Iac.3:1)

  Apreciat de 1 persoană

 5. Da, si eu sunt de acord. Cu o parafrazare guvernamentala…

  Deputatilor, parlamentarilor, senatorilor, sa nu fiti asa de multi..caci stiti ca veti da socoteala de actiunile voastre inaintea Facatorului Cerului si al Pamantului.

  Cele bune si multumesc de versete. Mi’au dat de gandit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s